Tekstvak:

Een zwerm ontstaat als een bijenvolk zich wil gaan opsplitsen. Dit gebeurt meestal vanaf begin mei tot eind juli.

Samen met de koningin vliegen zo’n 20.000 bijen weg op zoek naar een nieuw onderkomen. Uit één bijenvolk kunnen meerdere zwermen wegvliegen: de eerste met de oude koningin (de voorzwerm), en daarna met een jonge koningin (nazwerm).
De zwermbijen gaan op zoek naar een nieuwe woning, meestal een holte bijv. een holle boom, een spouwmuur of in een schoorsteen. De speurbijen hebben wat tijd nodig om een geschikte plek te zoeken. De koningin gaat zolang met de bijen ergens pauzeren: de zwerm hangt dan als een grote klont aan bijvoorbeeld een tak in een boom.

Een imker probeert meestal het wegzwermen van zijn bijen te voorkomen, door bijvoorbeeld zelf een bijenvolk te splitsen en er voor te zorgen dat er 1 nieuwe koningin in het volk overblijft.

Wat kunt u doen:

Houd wat afstand, en blijf rustig kijken tot de zwermbijen ergens neergestreken zijn. Neem dan contact op met één van onze imkers. Die zal de zwerm ‘scheppen’ en meenemen naar de schans, of een andere geschikte plek.

Andere insecten, zoals wespen en hommels, zullen wij niet weghalen. Die verdwijnen trouwens vanzelf weer aan het eind van de zomer.

 

Een zwerm die onderweg is veroorzaakt een indrukwekkend luid gezoem.

Echter, de bijen zijn er niet op uit om te steken, hoe ‘eng’ het er ook allemaal uit ziet. Ze zijn primair op zoek naar een nieuwe woonplaats.

U kunt telefonisch contact opnemen met:

 

 

Honingbij

Wesp

Hommel

Een zwerm

Een zwerm bijen in de lucht

NBV afd. Gooiland Hilversum

Imkervereniging Hilversum en Wijdemeren &

 Bijenschans Corversbos

Bijenzwerm

Bijenzwerm

Paul Ruiters

035 - 683 93 87   of    06 - 46 10 48 70

Jur Wernsen

035 - 624 78 01   of    06 - 10 95 78 10